Krachtiger. Meer acceleratie: Yamaha kondigt de nieuwe F80 aan.

Nog lichter en compacter – dat is hoe Yamaha de F80 van de nieuwste generatie sneller en krachtiger heeft gemaakt

Wanneer u pionier bent bij de ontwikkeling en productie van de meest geavanceerde buitenboordmotoren ter wereld, en uw klanten de breedste en meest ideale modellijn biedt met schone, soepele, zuinige viertakt buitenboordmotoren voor elke toepassing, wat is dan de volgende stap?

Als u Yamaha bent, breidt u uw indrukwekkende ervaring met die technologie uit en benut u het om uw allerbeste modellen nog verder te verbeteren en verfijnen.

Een goed voorbeeld hiervan is de onlangs geïntroduceerde F100, die nu gezelschap krijgt van een nieuwe buitenboordmotor: de verbluffende nieuwe F80. Deze buitenboordmotoren hebben hun reputatie al wereldwijd gevestigd als een zeer gewilde motor voor middelhoge toerentallen met uitstekende prestaties, vooral voor watersport, vissen en vrijetijd, maar hebben nu nog meer vermogen en snellere acceleratie.

Zonder afbreuk te doen aan de legendarische kracht en betrouwbaarheid waar alle Yamaha-buitenboordmotoren wereldberoemd om zijn, hebben onze engineers niet alleen bepaalde onderdelen opnieuw ontworpen om deze nieuwste F80 nog compacter te maken, maar is er tegelijkertijd een aanzienlijke gewichtsbesparing gerealiseerd. Het resultaat? Meer vermogen, meer snelheid en een grotere acceleratie vanuit stilstand. Deze factoren dragen eraan bij dat een boot levendiger en reactiever aanvoelt – en ze bieden de perfecte oplossing voor eigenaren van oudere tweetaktmotoren, die willen profiteren van de vele onweerstaanbare voordelen van de allernieuwste viertakttechnologie aan de achtersteven.

De F80 levert niet alleen grote prestaties, maar levert ze ook nog soepeler en stiller, met ultralage geluids- en trillingsniveaus – die vooral merkbaar zijn bij lagere snelheden – dankzij het nieuwe ontwerp van het uitlaatsysteem en de rubberen motorsteunen, een extra inlaatdemper, een nieuw lang steunsysteem en de verbeterde stijfheid van de motor zelf.

Door de volledige compatibiliteit met het unieke digitale netwerksysteem van Yamaha is een indrukwekkende reeks geavanceerde regelfuncties en -opties beschikbaar, inclusief een breed spectrum aan digitale meters en het exclusieve Y-COP antidiefstalsysteem.

Nog een aantrekkelijk voordeel van de koppeling tussen de F80 en het digitaal netwerksysteem is de beschikbaarheid van het integrale VTS systeem (variabele sleeptoerentalregeling). Dit zorgt niet alleen voor een lager stationair toerental, maar geeft u ook de mogelijkheid het sleeptoerental in stappen van 50 tpm te regelen – ideaal voor bijvoorbeeld tijdens het vissen.

Onze nieuw ontworpen motorkap met stijlvolle graphics en slim ontworpen waterafvoerkanaal aan de zijkant van de luchtinlaat maakt de nieuwe F80 helemaal af. Deze nieuwe buitenboordmotor oogt en voelt ontzettend robuust, dat is een van die dingen die Yamaha-eigenaren opvalt en aanspreekt.

Overzicht van de specificaties – Yamaha F80

Modelnaam:
F80D

Motortype:
4-takt • 4-cilinder • 16 kleppen • SOHC

Cilinderinhoud:
1.832cc

Vermogen aan propelleras:
58,8 kW (80 pk) bij 5.500 tpm

Toerentalbereik bij volgas:
5.000 – 6.000 tpm

Overbrengingsverhouding:
2,15 (28/13)

Brandstoftoevoersysteem:
Elektronische brandstofinjectie (EFI)

Ontsteking:
TCI microcomputer

Smeersysteem:
Wet sump

Inhoud oliecarter (liter):
3,2

Uitlaatsysteem:
Via propellernaaf

Koelsysteem:
Natuurlijk water (geregeld met thermostaat)

Dynamo:
12 V – 35 A met gelijkrichter/spanningsregelaar

Startsysteem:
Elektrisch

Besturing:
Stuurhendel • Afstandsbediening

Kantelsysteem:
Hydraulisch trimmen & kantelen

Ondiepwaterstand:
Standaard

Aanbevolen spiegelhoogte:
L: 516mm • X: 643mm

Leeggewicht inclusief propeller (kg):
162 (L) • 166 (X)

Beschikbare modellen:
ETL • ETX